6 septembrie 2014

Curs de margelit: Margele din materiale organice si margelele semipretioase

Margele din materiale organice

    "Lista materialelor organice folosite la fabricarea margelelor si a modelelor create din ele este foarte cuprinzatoare. Margelele din perle, lemn, os, cochilii, diferite varietati de nuci si seminte gaurite si prelucrate - pentru a numi doar cateva - reprezinta cele mai vechi tipuri de margele folosite de catre om.


Margele germane din lemn



Margele germane din lemn  -  aceste margele sunt produse de catre un fabricant de jucarii.






Margele din nuci Kakui 

Nuci Kakui - doar un exemplu din gama larga de seminte si nuci care sunt gaurite si uneori vopsite sau polizate pentru a fi folosite ca margele.




Margele din cochilii



Cochilii - inca de la inceputul civilizatiei, toate tipurile de cochilii marine sau terestre au fost gaurite si insirate sub forma de margele.





Margele din corn

Corn - acest material, provenit de obicei de la bivolii indieni sau de la vite, poate fi slefuit, baituit sau polizat si este deseori folosit pentru a imita alte materiale, precum chihlimbarul.



Margele din chihlimbar


Chihlimbar - rasina fosila, veche de milioane de ani, provenita din specii de pini, este intrebuintata la fabricarea margelelor.




Margele din lemn

Margele din lemn - pe glob se folosesc numeroase tipuri de lemn pentru fabricarea margelelor. Exemplele pestrite din imagine sunt confectionate din lemn de palmier. Alte tipuri de lemn sunt slefuite, baituite, cioplite si vopsite. Un alt tip de lemn care merita sa fie mentionat este santalul, pretuit pentru parfumul sau, dar in prezent acesta este un arbore protejat.


Margele din os



Os - prin vopsire si cioplire, oasele (si coarnele) animalelor sunt transformate in margele cu forme si modele variate. De obicei, cum e cazul celor din imagine, acestora li se aplica intai o culoare de suprafata, dupa care sunt cioplite.




Perle de apa dulce

Perle de apa dulce - aceste perle sunt obtinute prin introducerea de nisip grunjos in cochiliile molustelor, care sunt astfel  determinate sa il acopere, producand sidef sub forma unor perle mici si neregulate.



Margele din calcar


Calcar - unele pietre au capatat un statut special, de pietre pretioase sau semipretioase, dar si pietrele comune, de genul calcarului, pot fi transformate in margele foarte frumoase.




Margele semipretioase

Aceasta denumire inglobeaza o lista enorma de materiale si forme, produse in toate colturile lumii. Ganditi-va  doar la turcoaz, lapislazuli, cornalina si malahit. De-a lungul istoriei omenirii, toate acestea nu au fost folosite doar ca ornamente, ci au reprezentat si adevarate monede de schimb.


Margele din turcoaz

Margele din turcoaz - primele zacaminte de turcoaz au fost extrase din desertul Sinai in urma cu peste 6000 de ani. Turcoazul continua sa fie extras in multe regiuni ale globului, cele mai mari cantitati putand fi gasite in sud-vestul Americii.


Margele din hematit



Hematit - hematitul specular reprezinta forma semipretioase a minereului, folosita in general la fabricarea margelelor.




Margele din lapislazuli

Lapislazuli - aceasta piatra semipretioasa este de fapt, lazurit amestecat cu calcit si pirita. Petele albe de pe pietre se datoreaza calcitului, iar cele aurii, piritei. Lapislazuli este extras si pretuit in intreaga lume.



Margele din malahit

Malahit - Malahitul este un carbonat natural de cupru, folosit ca piatra semipretioasa datorita frumoaselor benzi pe care le afiseaza. Margelele din malahit sunt asociate de obicei cu Africa si sunt folosite in mod curent in Zambia si Zimbabwe la confectionarea bijuteriilor.



Margele din jasp dalmatian


Jasp dalmatian - aceste pietre reprezinta forme recristaline ale cuartului. Exista multe tipuri diferite de jasp, cum ar fi jaspul peisaj, jaspul rosu sau jaspul dalmatian, care este ilustrat aici."




Pe curand,
Alexis

Sursa: "Cum sa faceti singuri bijuterii din margele" de Sara Withers si Stephanie Brunham, Ed. Teora, 2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu