31 mai 2011

Curs de margelit: Margelele din sticla

   Datorita succesului pe care l-am inregistrat cu articolul "Fire si sarme pentru margelit", de azi incepem o noua serie de articole dedicate amatorilor de bijuterii, celor care iubesc sa le poarte si celor care sunt pasionati sa le creeze. Aceasta serie este una in care veti afla totul despre margele, cum se numesc, cum arata, de cate categorii sunt, ce forme au si cum se folosesc.

   Inainte de a cumpara o bijuterie sau pur si simplu niste margele, tineti insa cont de urmatorul sfat: feriti-va de margelele ieftine, fiindca acestea cuprind multe piese sparte sau deformate, cu margini ascutite sau inegale, care nu sunt corespunzatoare din punct de vedere calitativ si care scad in mod semnificativ valoarea si aspectul bijuteriei voastre!

  Sa aruncam o privire mai atenta in lada cu margele si sa vedem ce ne rezerva!

  "Margelele din sticla prezinta probabil cea mai mare varietate de forme, marimi si origini. Ele variaza de la margele de colectie, cum sunt millefiori, la minusculele margele delica, folosite la confectionarea articolelor cu margele. Margelele din sticla folosite la confectionarea bijuteriilor au intrebuintari nenumarate: se poate folosi o singura margea superba pe post de pandantiv, la fel cum se poate folosi un numar mare de margele pentru realizarea unor coliere complexe din siraguri.
  Majoritatea magelelor din sticla sunt mult mai rezistente decat s-ar crede, dar este indicat sa le testati rezistenta inainte de a demara lucrul la o bijuterie complicata. Intrucat unele dintre ele pot avea o suprafata oarecum aspra in interiorul sau pe marginile gaurilor, este recomandata folosirea unor fire cat mai rezistente.

Margele indiene
   


Margele indiene - in India
se fabrica sute de varietati de margele din sticla.





Margele din CehiaMargele din Cehia - la jumatatea secolului XIX, cel mai mare producator de margele din sticla era fosta Cehoslovacie. Acestea sunt margele fatetate mate, dintre care unele prezinta o depunere speciala, numita AB (Aurora Borealis). Desi seamana cu Swarovski, margelele din Cehia au taieturi mai putin precise, prezinta neregularitati, iar depunerea cu efect de Aurora Boreala este mai putin uniforma si spectaculoasa decat la Swarovski. Din aceste considerente pretul margelelor de Cehia este mai scazut decat al celor provenite din Austria.

Margele diacronice



Margele dicronice - uneori prezinta un aspect neregulat
si se caracterizeaza prin asocieri inedite de culori.







Margele SwarovskiMargele Swarovski - din 1985, Swarovski este numele dat cristalelor cu cea mai mare stralucire, claritate si precizie a taieturii. Efectul de curcubeu, cunoscut si sub numele de efect AB (de Aurora Boreala), creat special pentru casa Dior, a fost realizat de Swarovski cu ajutorul unui invelis chimic metalizat, care acopera cristalele si permite luminii sa se disperseze intr-o multitudine de culori. In prezent, pe langa includerea lor in realizarea de bijuterii extravagante, cristalele Swarovski se regasesc si in lumea haute-couture, decorand genti, pantofi sau rochii, creatii ale unor designeri renumiti, dar si in domeniul amenajarilor interioare, fiind incorporate in obiecte de mobilier, decor si covoare. Logo-ul Swarovski, celebra lebada, a devenit simbolul elegantei, bunului gust si al distinctiei. Pentru a afla cum sa deosebesti cristalele Swarovski originale, de nenumaratele falsuri existente pe piata, citeste articolul "Sunt cristale Swarovski originale?"

Margele din sticla suflata

Margele din sticla suflata - aceste margele
sunt suflate manual, de catre artizani,
din tuburi goale de sticla, avand suprafata decorata ulterior.



Margele venetiene cu foita


Margele venetiene cu foita - sunt bazate pe o tehnica straveche folosita si in zilele noastre.



Margele Millefiori

Margele venetiene millefiori -
au fost fabricate cu precadere incepand cu secolul XIX, desi exista si unele cu origini mult mai vechi.


Margele ghaneze din praf de sticla


Margele ghaneze din praf de sticla - aceste margele sunt fabricate mai ales din sticle de bauturi racoritoare, sfaramate si apoi stratificate, vopsite si date din nou la cuptor.
Margele americane





Margele americane arse in cuptor
- margele gaurite, recoapte, fabricate de catre artistii
sticlari din Statele Unite."






Urmeaza... Margelele din plastic!

    Pe curand,

    Alexis

Sursa: "Cum sa faceti singuri bijuterii din margele" de Sara Withers si Stephanie Brunham, Ed. Teora, 2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu