18 iulie 2011

Curs de margelit: Margelele din metal si margelele din ceramica

      "Inca din primele faze ale prelucrarii metalelor, oamenii au inceput sa confectioneze margele dintr-o gama larga de metale, fie acestea pretioase, precum aurul si argintul, fie nepretioase, precum cuprul, alama sau aluminiul. In Kenya, vasele de gatit din cositor sunt convertite in margele prin reciclare, iar in Bali si in alte tari din Extremul Orient, din aur si argint se confectioneaza adevarate opere de arta. In Thailanda, refugiatii cambogieni au dezvoltat o tehnica interesanta: margelele au o baza rasinoasa peste care este adaugat un strat de aur si argint. Tarile europene produc game variate de margele placate cu metal, cu un aspect aparte.

Margele din alama indiana


Alama indiana - margelele din alama sunt produse in numeroase forme si marimi in diferite parti ale lumii. Exemplele prezentate aici sunt de provenienta indiana.




Margele grecesti 

Metal grecesc - aceste margele care pot fi din argint, dar si din metale nepretioase, sunt produse intr-o mare varietate de dimensiuni si finisaje.





Margele din metal galez 


Metal galez - un alt exemplu care ilustreaza caracterul universal al fabricarii margelelor: aceste margele sunt proiectate si fabricate de catre o companie mica din Tara Galilor.



Margele din Bali 

Argint de Bali - margelele de argint se fabrica in multe parti ale lumii, dar artizanii din Bali sunt specializati in confectionarea unei game largi de margele de calitate superioara.




Margele din argint thailandez


Argint cambogian/thailandez - aceste margele sunt fabricate in Thailanda cu ajutorul unei tehnici traditionale cambogiene care consta in acoperirea unei baza rasinoase cu aur sau argint.



Margele din aluminiu indian





Aluminiu indian - aceste margele, obtinute de obicei prin reciclare, sunt fabricate intr-o diversitate de modele de catre confectionerii indieni cu ajutorul unei tehnici simple.





Margele din ceramica

Margelele din ceramica sunt produse in majoritatea regiunilor globului, intr-o gama larga de finisaje si modele. Unele dintre primele margele aparute in lume au fost margelele egiptene din faianta. In prezent, in randul producatorilor importanti se numara Peru, Kenya si Grecia, tari in care se fabrica superbele margele din ceramica.

Margele din ceramica indiana 

Ceramica indiana - aceste margele sunt produse in mici ateliere din Rajastan. Sunt acoperite cu smalturi multicolore, dar sunt destul de fragile.




Margele din ceramica greceasca 

Ceramica greceasca - "Kompoloi", margele de relaxare folosite in mod traditional de catre barbati greci, au determinat fabricarea unei game uriase de forme si modele. Margelele din imagine au un model imprimat.



Margele din ceramica de Kenya 

Ceramica din Kenya - margelele prezentate in imagine sunt lucrate manual intr-un atelier din Nairobi, care a fost infiintat pentru a ajuta mamele singure din oras.


 
Margele din ceramica peruviana 

Ceramica peruviana - la origine, aceste margele delicate din Peru au fost fabricate prin metode traditionale intr-un singur sat. Devenind extrem de populare in anii 1980 si 1990, producerea lor a cunoscut o dezvoltare si o modernizare considerabile, fapt care a creat mari probleme atunci cand cererea lor a scazut."



Urmeaza...Margele din materiale organice si margelele semipretioase.

Pe curand,
Alexis

Sursa: "Cum sa faceti singuri bijuterii din margele" de Sara Withers si Stephanie Brunham, Ed. Teora, 2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu