|
Regina Hetepheres |
Cand am fost in Egipt, mi-am rezervat mai mult timp pentru vizitarea celebrului Muzeu din Cairo. E de prisos sa trec in revista minunatiile pe care le-am vazut si pe care poate si tu ai avut ocazia sa le admiri, ramanand minute in sir muta de uimire in fata acelor dovezi de stralucita arta si civilizatie.
Bijuteriile au fost intotdeauna prezente in viata faraonilor, iar bogatia si pretiozitatea lor ne vorbesc despre importanta si locul ocupat de ei intr-o ierarhie istorica.
|
Cutia de bijuterii a Reginei Hetepheres |
Un exponat mi-a atras atentia intr-un mod deosebit, pentru ca mi s-a parut ca nu vine din vremuri stravechi (2575-2551 i.Hr.), ci mult mai apropiate de zilele noastre, este vorba despre cutia de bijuterii a Reginei Hetepheres, mama Faraonului Kheops, cel care a inaltat cea mai mare piramida din Egipt. Pe capacul acestui obiect din lemn aurit, de mici dimensiuni (41,9x33,7x21,8), in partile laterale ale manerului de fildes, este mentionat continutul (respectiv
bratarile), precum si numele reginei. Bijuteriile au aceeasi forma, dar dimensiuni usor diferite, sunt impartite in doua grupuri de cate zece si fixate pe doua bare de lemn. Fiecare bratara este confectionata dintr-o foaie de argint curbata, incrustata cu pietre semipretioase, dispuse astfel incat sa formeze patru fluturi cu aripile intinse, despartiti de un mic cerc de carneol (carneolul este o piatra semipretioasa de culoarea sangelui, denumita si "Piatra vietii"). Adevarate opere de arta, bijuteriile au fost realizate de un maestru, care a stiut sa pastreze un contrast cromatic echilibrat intre trupurile si aripile insectelor, folosind pe rand nuante de turcoaz si lapislazuli, alaturi de o pata de carneol, de un rosu aprins. E de mentionat faptul ca aceste podoabe erau destinate purtarii pe antebrat si nu pe brat, cum se obisnuieste in zilele noastre.
Dupa ce am admirat indelung bratarile Reginei Hetepheres, mi-a venit in minte intrebarea: cum isi pastreaza bijuteriile femeia moderna, grabita sa urce in masina sau sa coboare din metrou?
|
Cutie de bijuterii compartimentata |
Exista si la noi diferite modalitati de a-ti depozita accesoriile: de la cutii pentru o singura bijuterie pana la cele pe mai multe niveluri, tip comoda sau dulapior, cu sertare mai mici sau mai mari, in care iti poti pune mai multe perechi de
cercei, dar si
bratari,
pandantive si
inele. Cele mai norocoase dintre noi, care se pot lauda cu bijuterii cu diamante si alte pietre pretioase, au ca variante sigure de depozitare seifurile sau bancile de valori.
Dand o raita prin magazine, am constatat ca mai nou, cel mai usor de gasit sunt cuferele din lemn, cu cate 2-3 separatoare, destul de voluminoase si nu foarte practice din cauza spatiului limitat de depozitare. Personal, prefer casetele din piele sau metal, inalte, cu mai multe compartimente, in care poti pune fiecare bijuterie intr-un loc al ei, pentru a nu se incurca cu altele si pentru a nu oxida prea curand din alaturarea metalelor. In cazul bijuteriilor cu cristale Swarovski, de exemplu, e indicat sa le pastrezi in cutii sau in compartimente separate, ca sa eviti zgarierea sau spargerea cristalelor prin ciocnire.
Desi exista cateva similitudini intre cutiile noastre de bijuterii si cea a reginei mama a Faraonului Kheops, expusa in Muzeul din Cairo, trebuie sa recunosti ca mai avem inca multe de invatat de la vechii egipteni si din modul lor de infatisare si pastrare a lucrurilor frumoase.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu