11 august 2010

Calatoria ca experienta esentiala a vietii

Calatorie in Lindos, Grecia
Lindos
Mi-a plăcut dintotdeauna să călătoresc, chiar din adolescență si cred ca acest exercițiu mi-a sporit experiența spirituală a cunoașterii.

    Vechii înțelepți indieni spuneau că omul care nu-și părăsește casa pentru a vedea și alte frumuseți ale pămantului este ca o broască pe fundul unei fantani, cu alte cuvinte daca bati pasul pe loc nu te vei putea imbogati nici material si nici spiritual, nu te vei putea perfecționa in meseria ta și nici nu vei avea sanse de a-ti găsi motivatia existentei.

    Toate locurile pe care le-am vizitat pana acum m-au provocat sa le descopar mai intai prin intermediul informatiilor si abia apoi, prin confruntare directa. Fie, că mergeam la Bistrița, Sighișoara sau Tismana, ori spre Atena, Cairo sau Tunis călătoria mea începea încă de-acasă, pentru ca pe langă cunoștințele deja dobandite, adăugam cu mult timp înainte o documentare aplicată pe zonele mele de interes, nu mi-a plăcut niciodată să mă trezesc undeva uitandu-ma ca vițelul la poarta nouă!
Rodos, Grecia
Rhodos

    Astfel ajunsă la destinație, cu informația deja la bord, bucuria descoperirii și confruntării era mult mai mare, oferindu-mi ca bonus plăcerea de a mă plasa în ambianța, parfumul și în spiritul locului. Cand am vizitat Toscana de pilda, prietena mea era însoțită de un italian de langă Roma, care nu ajunsese niciodată în Sienna si mare i-a fost uimirea, ca, în loc să ne fie el ghid, eu, încă de la intrarea pe vechile porți ale cetății, i-am condus spre turn și catedrală, cu explicațiile cuvenite. 

     Nu i-am înțeles niciodată pe cei care ajung în fața unui obiectiv turistic si pornesc imediat camerele de filmat sau aparatele foto, fara sa fie mai intai curiosi sa descopere ce-i inconjoara, sa fie prezenti in adevaratul sens al cuvantului acolo. In ideea de a nu rata niciun coltisor sau unghi din locurile vizitate, nu realizeaza faptul ca vor face acea călătorie cu adevarat, doar acasa la ...gura sobei, atunci cand se uita in albumul cu poze!
Atena, Grecia
Atena

    Nu-i înțeleg nici pe cei care vor cu orice preț să se... imortalizeze langă o statuie, langă un tablou, cocoțați pe ruinele unui templu , langă Buddha sau Cezar! In drum spre Atena, copilă fiind, cu mama langă mine, ne-am oprit la Salamina să admirăm monumentul soldatului de la Marathon si imi amintesc cat am ras de un tip in pantaloni scurți, care s-a urcat pe postamentul alb din marmură, ca să-i facă nevasta o poză.

    Memoria altor spații sapă în tine, îți aduce satisfacții și noi experiențe, te determina sa te înțelegi mai bine pe tine, dar si pe ceilalti, asa ca nu rata nicio ocazie de-ati face bagajele si a porni spre o noua destinatie!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu