5 iulie 2010

I am Amsterdam

Amsterdam din barca
       De cand visez sa ajung la Amsterdam! De cativa ani incoace, cochetam aproape in fiecare an cu ideea de a merge in vacanta acolo si de fiecare data aparea ceva care ma impiedica sa imi duc planul pana la capat, ultima oara chiar facusem rezervare la biletul de avion si tot n-am mai ajuns. Eh....de data asta insa s-a intamplat minunea! Am pasit pe pamant olandez si am avut parte de 4 zile de soare si de optimism!
        In Amsterdam toata lumea de pe strada e zambitoare si relaxata, nu vezi pe nimeni cu fata lunga si trista, eventual sunt preocupati, dar in nici un caz tristi. Si atmosfera asta este foarte molipsitoare. Dintr-o Romanie sumbra si plina de probleme grave, am ajuns intr-o Olanda vesela in care sportul national era mersul pe bicicleta. De la tineri, la mame sau tati cu copii, pana la barbati la costum cu diplomat sau oameni trecuti de 70 de ani, toti roiau in dreapta si in stanga cu bicicletele, pe trasee bine semnalizate si delimitate, care de cele mai multe ori erau mai mari decat trotuarele. Masinile sau motocicletele erau in numar incomparabil mai mic decat bicicletele, pentru care existau parcari multietajate. Si pentru ca in fiecare zi treceam pe langa un astfel de loc, iar numarul bicicletelor era aproape constant, m-am gandit ca poate olandezii au fiecare cateva biciclete si isi parcheaza cate una la fiecare statie de metrou pe care o frecventeaza. Ai putea crede ca olandezii au cele mai bune si mai sofisticate biciclete, dar ai ramane uimit sa vezi ca majoritatea pedaleaza niste exemplare foarte vechi si chiar ruginite pe alocuri. Cu siguranta nu se intrec in etalatul bicicletelor cum se intampla la noi cu masinile!
Amsterdam de pe bicicleta         In Amsterdam sunt atat de multi turisti ca nu prea reusesti sa-i deosebesti pe olandezi de restul lumii. In orice caz, acesta este orasul in care am vazut cea mai mare varietate de etnii si rase, iar gradul de toleranta este foarte ridicat. Olandezii castiga mult din turism, motiv pentru care il si incurajeaza: de exemplu iti poti cumpara un pass numit "I am Amesterdam" de 1, 2 sau 3 zile cu care ai gratuitate la toate mijloacele de transport din oras, la multe dintre muzee, la o plimbare cu vaporasul pe canale, precum si discount-uri la restaurante. Desi pretul ti s-ar putea parea ridicat (58 de euro pentru 3 zile), dupa ce faci un calcul simplu in care un bilet de intrare la muzeu costa in jur de 14 euro, iar un tichet de transport pentru 1 ora e 2,60 euro, o sa-ti dai seama ca in final, daca iti iei  pass-ul, vei economisi mai multi bani.
Johnny Depp la Madame Tussauds
        Pentru ca Amesterdamul e cunoscut ca fiind un oras al celor care vor sa petreaca, vei intalni multe baruri si coffe shop-uri in drumul tau, la fel cum vei avea surpriza sa dai de "Vodka Museum", de "Heineken Museum" si de vreo 2 muzee ale sexului. Femeile au cateva muzee dedicate lor in mod special: Muzeul diamantelor si Muzeul posetelor, dar n-ar trebui sa rateze nici Muzeul Madame Tussauds, unde pot sa-si faca poze vorbind cu George Clooney, tinandu-l de mana pe Johnny Depp sau facandu-i ochi dulci lui Justin Timberlake. Bineinteles, ca orice turist care se respecta e obligatoriu sa vezi muzeele Van Gogh, Rembrandt si Rijks, pentru a admira capodoperele originale ale marilor artisti olandezi.
         Dar pentru ca tot veni vorba de distractie, trebuie sa stii ca Red Light District este tot acolo si nici nu e pe cale de a fi desfiintat de autoritati, asa cum se zvonea. E la fel de populat seara de turisti (englezi, mai ales) si la fel de plin de camere cu lumini rosii si cu usi transparente din spatele carora te imbie fete imbracate sumar, multe cu alura de romance.
Fashion in Amsterdam
            In Amsterdam se poarta mini (de la fuste si rochii) si pana la panataloni foarte scurti. Nu conteaza cate kilograme ai si daca n-ai mai facut sport de ani de zile, importanta e atitudinea! In privinta accesoriilor, majoritatea fetelor poarta cercei mari, fie rotunzi, fie lungi, dar si multe bratari la o singura mana si coliere de diferite dimensiuni. Sunt la moda de asemenea, pantofii cu toc foarte inalt si ochelarii de soare colorati.
           Sa faci shopping in orasul lui Van Gogh inseamna sa ai bani, totul costa foarte scump, de la haine si pantofi pana la bijuterii. De exemplu, o bluza pe care la noi o poti gasi si cu 15 lei, acolo este intre 15-30 euro, chiar in perioada reducerilor. Mancarea e la fel de scumpa, pentru o masa la un restaurant oarecare, unde ai comandat un singur fel de mancare si o bautura poti scoate din buzunar chiar si 25 de euro. Daca iti permiti insa, si vrei sa ai parte de un pranz delicios, iti recomand Restaurantul Dauphine, situat langa statia de metrou Amstel. Este un restaurant pe care putini turisti il cunosc din cauza locatiei, dar care in fiecare zi se umple de olandezi.

         Amsterdamul este un oras in care n-ai cum sa nu te simti in largul tau, in ciuda numarului mare de turisti si de biciclete. Pentru a experimenta la maxim atmosfera olandeza, te sfatuiesc sa vizitezi orasul pe timp de vara, ca sa poti sa te bucuri in voie de o plimbare cu vaporasul pe canale, de o cafea la o terasa din centru si mai ales, de energia pozitiva a oamenilor.

Fashion in AmsterdamPe strazile din AmsterdamFashion in Amsterdam

Pe un pod din AmsterdamPanorama din AmsterdamPe strazile din Amsterdam


Restaurantul Dauphine din AmsterdamParcare de bicilete din AmsterdamPiata de flori din Amsterdam

Kylie Minogue la Madame Tussauds, AmsterdamAngelina Jolie la Madame Tussauds, AmsterdamBeyonce la Madame Tussauds, Amsterdam

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu