22 aprilie 2010

Fire si sarme pentru margelit

Esti novice in tehnica margelitului si ai vrea sa te apuci de prima ta creatie, dar nu stii de unde sa  incepi? Vrei o sugestie? Atunci afla ca unul dintre materialele de baza pentru realizarea unei bijuterii este firul pe care vei insira margelele. Ca sa stii care se potriveste mai bine viitoarei tale lucrari, citeste mai departe cateva extrase din cartea Bijuterii din margele de Sara Withers si Stephanie Burnham.
"Exista o mare varietate de fire, care se pot produra din aceleasi surse ca si ustensilele sau accesoriile pentru margele. Cand alegeti firele va trebui sa luati in considerare greutatea margelelor si masura gaurilor acestora - sa alegeti intotdeauna cel mai rezistent fir posibil, dar sa nu scapati din vedere nici faptul ca lucrarile dvs. trebuie sa prezinte mobilitate si flexibilitate. Iata de cate feluri pot fi aceste fire si la ce va ajuta ele:
Sarma plastifiata
- sarma plastifiata si coada de tigru - acestea se gasesc sub forma de role de cabluri foarte subtiri din otel si sunt imbracate in plastic si nylon. Se folosesc usor si rapid, nu necesita intrebuintarea acelor si pot fi procurate intr-o varietate de masuri. Unele sarme plastifiate pot fi innodate, dar, la fel ca si coada de tigrum, sunt usor de finalizat cu ajutorul margelelor de fixare. Coada de tigru (tigertail) este mai ieftina si poate constitui un excelent fir multilateral, dar se poate indoi in timpul lucrului si se poate deforma in timpul purtarii.
Guta
- fire sintetice - ata din poliester este un fir rezistent care, de regula, se lucreaza cu acul. Din acest motiv, dar si pentru a preintampina eventuale degradari ale capetelor, va trebui sa va lasati o lungime de rezerva. Aceasta ata sintetica se poate procura la diferite grosimi, firele mai groase fiind de obicei cerate pentru a inlesni insirarea margelelor. Ata Nymo este un fir sintetic de calitate superioara, intrebuintat la confectionarea articolelor din margele. In aceasta categorie ar mai fi de mentionat si guta care poate fi gasita in varianta elastica si neelastica si intr-o mare varietate de culori.
- fire naturale - firele de matase si de in se pot procura la diferite grosimi si in diverse culori, dar nu prezinta aceeasi rezistenta ca si firele sintetice. Firul de matase se vinde de obicei pe suport de carton, impreuna cu un ac de lucru. In comert gasiti si snururi de bumbac si din piele de diferite culori si grosimi. Ata de canepa este un fir natural, folosit frecvent pentru innodat si pentru intercalarea margelelor principale in tesaturi.
- elastice - la mercerii se gasesc elastice subtiri si netede sau elastice rotunde mai mari.
Sarma cu memorie
- sarma cu memorie - aceasta este o sarma pre-spiralata extrem de rezistenta, disponibila la diametre speciale pentru coliere la baza gatului, bratari sau inele. Trebuie sa fie taiata cu mare atentie, folosind aparate speciale sau foarfeci profesionale. 
- sarme metalice - acestea se pot procura din mercerii, iar sarmele si lanturile din metale pretioase pot fi cumparate si de la furnizorii de aur si argint. Sarmele metalice sunt disponibile intr-o gama larga de finisaje, dimensiuni si forme. Astfel veti putea gasi sarme din cupru, alama, argint si aur, sarme placate cu aur sau argint si sarme cu invelis colorat. Este important sa se faca diferenta dintre acestea si sarmele speciale pentru margele, care sunt imbracate in nylon si complet diferite. Sarmele de masura mai mica sunt potrivite pentru realizarea de decoruri, dar s-ar putea sa fie prea fragile pentru o lucrare mai complicata. Sarmele cu diametru mai mare sunt de efect, dar greu de manevrat. Folosirea sarmelor colorate poate constitui o modalitate extraordinara de a va extinde potentialul creator, dar acestea pot lasa urme in timpul lucrului si se pot decolora din cauza uzarii. Cand lucrati cu sarme din metale pretioase, cautati in comert varietatile semi-dure, acestea fiind mai usor de manevrat decat sarmele foarte subtiri, care, fiind usor deformabile, sunt dificil de operat. Protejati-va intotdeauna ochii atunci cand taiati capetele unei sarme metalice. De asemenea, pentru a evita problema capetelor scurte, este indicat sa folositi lungimi generoase de sarma. Bucatile scurte de sarma din metal pretios pot fi pastrate pentru a fi topite. 
- lanturi metalice - exista in comert atat lanturi din metale pretioase, cat si lanturi placate cu metale pretioase sau din metale mai mult sau mai putin oxidabile. Pentru realizarea unei bijuterii de calitate, ideal ar fi sa folositi primele doua variante. La alegerea lor va trebui sa potriviti masura zalelor cu masura sarmei pe care o veti folosi".

Pe curand,
Alexis

    1 comentarii:

    Anonim spunea...

    misto>:D<

    Trimiteți un comentariu