"Lista materialelor organice folosite la fabricarea margelelor si a modelelor create din ele este foarte cuprinzatoare. Margelele din perle, lemn, os, cochilii, diferite varietati de nuci si seminte gaurite si prelucrate - pentru a numi doar cateva - reprezinta cele mai vechi tipuri de margele folosite de catre om.
Margele germane din lemn - aceste margele sunt produse de catre un fabricant de jucarii.
Nuci Kakui - doar un exemplu din gama larga de seminte si nuci care sunt gaurite si uneori vopsite sau polizate pentru a fi folosite ca margele.
Cochilii - inca de la inceputul civilizatiei, toate tipurile de cochilii marine sau terestre au fost gaurite si insirate sub forma de margele.
Corn - acest material, provenit de obicei de la bivolii indieni sau de la vite, poate fi slefuit, baituit sau polizat si este deseori folosit pentru a imita alte materiale, precum chihlimbarul.
Chihlimbar - rasina fosila, veche de milioane de ani, provenita din specii de pini, este intrebuintata la fabricarea margelelor.
Margele din lemn - pe glob se folosesc numeroase tipuri de lemn pentru fabricarea margelelor. Exemplele pestrite din imagine sunt confectionate din lemn de palmier. Alte tipuri de lemn sunt slefuite, baituite, cioplite si vopsite. Un alt tip de lemn care merita sa fie mentionat este santalul, pretuit pentru parfumul sau, dar in prezent acesta este un arbore protejat.
Os - prin vopsire si cioplire, oasele (si coarnele) animalelor sunt transformate in margele cu forme si modele variate. De obicei, cum e cazul celor din imagine, acestora li se aplica intai o culoare de suprafata, dupa care sunt cioplite.
Perle de apa dulce - aceste perle sunt obtinute prin introducerea de nisip grunjos in cochiliile molustelor, care sunt astfel determinate sa il acopere, producand sidef sub forma unor perle mici si neregulate.
Calcar - unele pietre au capatat un statut special, de pietre pretioase sau semipretioase, dar si pietrele comune, de genul calcarului, pot fi transformate in margele foarte frumoase.
Margele semipretioase
Aceasta denumire inglobeaza o lista enorma de materiale si forme, produse in toate colturile lumii. Ganditi-va doar la turcoaz, lapislazuli, cornalina si malahit. De-a lungul istoriei omenirii, toate acestea nu au fost folosite doar ca ornamente, ci au reprezentat si adevarate monede de schimb.
Margele din turcoaz - primele zacaminte de turcoaz au fost extrase din desertul Sinai in urma cu peste 6000 de ani. Turcoazul continua sa fie extras in multe regiuni ale globului, cele mai mari cantitati putand fi gasite in sud-vestul Americii.
Hematit - hematitul specular reprezinta forma semipretioase a minereului, folosita in general la fabricarea margelelor.
Lapislazuli - aceasta piatra semipretioasa este de fapt, lazurit amestecat cu calcit si pirita. Petele albe de pe pietre se datoreaza calcitului, iar cele aurii, piritei. Lapislazuli este extras si pretuit in intreaga lume.
Malahit - Malahitul este un carbonat natural de cupru, folosit ca piatra semipretioasa datorita frumoaselor benzi pe care le afiseaza. Margelele din malahit sunt asociate de obicei cu Africa si sunt folosite in mod curent in Zambia si Zimbabwe la confectionarea bijuteriilor.
Jasp dalmatian - aceste pietre reprezinta forme recristaline ale cuartului. Exista multe tipuri diferite de jasp, cum ar fi jaspul peisaj, jaspul rosu sau jaspul dalmatian, care este ilustrat aici."
Pe curand,
Alexis
Sursa: "Cum sa faceti singuri bijuterii din margele" de Sara Withers si Stephanie Brunham, Ed. Teora, 2009
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu