"Exista o multitudine de margele din plastic, de la cele mai ieftine si viu colorate, destinate de cele mai multe ori copiilor, pana la cele de colectie cum ar fi Bakelite. Intre aceste extreme se situeaza acrilicele si numeroase tipuri de margele de designer din argila polimera. In ultimii ani, au fost produse pe scara larga margele din plastic metalizat/margele din plastic cu invelis asemanator cu metalul.
Plastic metalizat - margele europene din plastic acoperite cu un invelis de plastic foarte rezistent, cu diferite finisaje.
Plastic naiv - margele din plastic ieftine si nostime, pe care le poti gasi intr-o sumedenie de culori si nuante.
Rasina de Indonezia - un material relativ nou aparut in fabricarea margelelor, folosit intr-o mare varietate de forme si culori.
Margele pentru copii - margele ieftine, folosite de cele mai multe ori pentru sau de catre copii.
Argila polimera - aceste margele, fabricate de obicei individual de catre artistii de polimer, sunt produse in masa in Extremul Orient.
Margelele sferice
Aceste margele rotunde, cunoscute si sub denumirea de margele rocaille, sunt produse in Japonia, Cehia, Slovacia, India, Franta si China, fiind disponibile intr-o gama larga de dimensiuni (inclusiv de 6,8, 11 si 15mm) si finisaje. Fiind margelel rotunde, polizate, care se imbina cu usurinta, toate pot fi folosite cu succes la realizarea majoritatii tesaturilor cu margele, inclusiv a tesaturilor libere.
Margele triunghiulare - se vand, in general, la dimensiuni de 5, 8 si 10mm, intr-o mare varietate de culori si finisaje. Acestea confera modelelor un plus de forma si textura. Desi forma margelelor este triunghiulara, gaura din centrul lor este uneori rotunda. Acest lucru nu afecteaza in nici un fel margelele si, fapt destul de interesant, in piese tesute precum cele realizate in punct peyote sau os de hering, margelele triunghiulare se alatura foarte bine, fiind dispuse ca niste solzi.
Margele tubulare - aceste tuburi cilindrice alungite pot fi procurate in mai multe marimi, inclusiv de 4 si 6 mm. Majoritatea margelelor sferice sunt prelucrate din fabrica, insa acest fapt nu se intampla si in cazul margelelor tubulare, care pot avea margini foarte ascutite si pot rupe firele. Este indicat sa nu achizitionati astfel de margele, ci sa investiti in unele de calitate superioara. Margelele tubulare fabricate in Japonia au marginile foarte netede, dar trebuie sa fiti atenti si in acest caz la cele care nu corespund calitativ.
Margelele cubice - margelele cel mai des folosite si mai usor de procurat sunt cuburile de 4 mm. Majoritatea au gauri rotunde in mijloc si exista pe piata intr-o gama variata de culori si finisaje. Sunt populare printre designeri datorita marginilor drepte, care confera lucrarilor rezistenta si stabilitate.
Margelele cilindrice japoneze - acestea sunt margele cilindrice mici, prevazute cu o gaura foarte mare, numarandu-se printre cele mai regulate si uniforme margele existente in prezent pe piata internationala. Datorita imbinarii lor perfecte, sunt ideale pentru realizarea tablourilor si a motivelor decorative din margele. Calitatea lor superioara le face inconfundabile.
Alegerea culorilor si a dimensiunilor
S-ar putea sa fiti tentati sa alegeti margele in tonuri subtile, care arata grozav in tuburile de prezentare, dar nu trebuie sa uitati ca tubul contine un "bloc" de culoare, care intensifica nuantele. Cand margelele sunt aplicate individual, culorile difuze si subtile pot aparea spalacite. Retineti faptul ca intensitatea culorilor "stridente" va scadea dramativ atunci cand margelele sunt aplicate individual. Daca este posibil, luati in mana una sau doua margele pentru a vedea adevarata lor culoare.
Cate margele?
Chiar daca pentru un anumit model sau proiect se furnizeaza informatii despre cate grame sunt necesare pentru fiecare tip de margele, este indicat sa cumparati mai multe. Margelele sunt fabricate si vopsite in loturi, iar daca se intampla ca, pentru a incheia o lucrare, sa mai aveti nevoie de o anumita cantitate, s-ar putea sa aveti neplacuta surpriza de a constata ca nuantele noilor margele difera". Asa ca cel mai bine ar fi sa va cumparati un numar mai mare de margele fata de cel estimat, pentru fiecare culoare si model pe care le veti folosi, ca sa fiti siguri ca va veti putea duce la bun sfarsit lucrarea.
Urmeaza...Margele din metal si margelele din ceramica.
Pe curand,
Alexis
Sursa: "Cum sa faceti singuri bijuterii din margele" de Sara Withers si Stephanie Brunham, Ed. Teora, 2009
6 iunie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 comentarii:
foarte bun articolul si util! daca vreti sa cumparati materiale pentru bijuterii recomand magazinul Jocul Margelutlor de pe Breslo http://www.breslo.ro/Shop/jocul.margelutelor
Trimiteți un comentariu